V Narodni galeriji je od 11. marca do 30. maja 2021 na ogled nova občasna razstava Fortunat Bergant (1721–1769).

Razstava, ki sovpada s tristoletnico slikarjevega rojstva, obsega več kot štirideset del Fortunata Berganta in njegovih sodobnikov ter predstavlja nove ugotovitve, čeprav umetnikovo življenje in nekatera dela še danes ostajajo zastrta s tančico skrivnosti. Med razstavljenimi deli so nekatera nova oziroma ponovno odkrita dela, ki nam jih je v zadnjem času uspelo pridobiti za Narodno galerijo. Izgubljenima in pred leti znova odkritima slikama Ptičar in Prestar zdaj lahko pridružimo tudi nedavno pridobljen Portret p. Gabrijela Schwizna, ki se je v Ljubljano vrnil iz Kanade. Iz Muzeja lepih umetnosti v Budimpešti predstavljamo Bergantov portret zaenkrat še neznanega ljubljanskega trgovca.

Del razstave predstavlja tudi obsežno konservatorsko-restavratorsko delo, ki so ga opravili strokovnjaki Narodne galerije v sodelovanju s sorodnimi institucijami.

V torek, 23. marca 2021, ob 18.00 bo potekalo spletno predavanje: Konservatorsko-restavratorski posegi na umetninah Fortunata Berganta. Predavala bo Andreja Ravnikar, kons.-rest., Narodna galerija.


Brezplačno predavanje bo potekalo preko spletne platforme zoom. Registrirajte se na povezavi.


V prvem delu bo predstavljeno konservatorsko-restavratorsko delo ob aktualni pregledni razstavi del Fortunata Berganta, z vzporednicami z Bergantovo razstavo leta 1951. Čas pred sedemdesetimi leti in takratni projekt restavriranja Bergantovih del namreč predstavlja v restavratorstvu prelomnico. V drugem delu predavanja bodo predstavljeni posegi na slikah in najnovejša dognanja v povezavi z Bergantovo slikarsko tehnologijo.

Vabljeni k poslušanju.