Društvo restavratorjev Slovenije (Društvo DRS) in Slovensko konservatorsko društvo (SKD) sta organizirala enodnevno strokovno ekskurzijo v Simonov zaliv in Piran, ki je bila v četrtek, 14. septembra 2017.
Na enodnevni ekskurziji smo si najprej ogledali Arheološki park Simonov zaliv, kjer je bil s strani Univerze na Primorskem predstavljen projekt »AS, Arheologija za vse« z interpretacijskim centrom. Deležni smo bili tudi arheološkega vodstva kolegov iz Univerze na Primorskem ter predstavitve konservatorsko-restavratorskih del na rimskih mozaikih in zidovih (ZVKDS).

Sledil je ogled Pirana, kjer so nas strokovno vodili kolegi iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Piran. Izvedena konservatorsko restavratorska dela pa so bila predstavljena s strani podjetja GNOM.

• Ogled obnovljenega Tartinijevega spomenika v Piranu: obnova podstavka in ograje ter predstavitev rezultatov raziskav bronaste plastike Antonia dal Zotta;
• Ogled restavratorskih in konstrukcijskih del na zunanjščini hiše Benečanke v Piranu: problematika celovite prenove kulturnega spomenika v sedanjem družbenem in kulturnem kontekstu.
• Ustna predstavitev rezultatov arheoloških raziskav na Punti in ogled restavriranega stropa v cerkvi Marije Zdravja, Piran: problematika obnove objekta v slanem okolju;
• Prezentacija arheoloških ostalih v sklopu kulturnega centra in multimedijskega muzeja
Mediadom Pyrhani v hiši na Kumarjevi 3, Piran.
• Ogled obnove fasade in strehe nekdanje krstilnice sv. Janeza Krstnika v Piranu;
• Predstavitev obnove nekdanje cerkve sv. Katarine v sklopu minoritskega samostana v Piranu.

 

Ekskurzija DRS in SKD