Slovenski konservatorji-restavratorji smo se letos v organizaciji sekcije za konservatorstvo-restavratorstvo pri Skupnosti muzejev Slovenije in Turistične agencije Maona iz Pirana podali na tridnevno strokovno ekskurzijo v Sarajevo.

V Zemaljskem muzeju Bosne i Hercegovine (Narodni muzej Bosne in Hercegovine) nas je sprejela kolegica mag. Azra Bečević Šarenkapa, ki nam je razkazala konservatorsko-restavratorske delavnice in  nas s kolegi popeljala skozi stalne razstave. V Viječnici (Mestna hiša), ki je leta 1992 zaradi bombardiranja pogorela do tal, v njej pa več kot 2 milijona knjig Narodne in univerzitetne knjižnice BiH, nam je kolegica Belma Zimić predstavila potek obnove, ogledali pa smo si tudi njihov muzej ter  prostore županstva in sveta Kantona Sarajeva.

Udeleženci smo bili prijazno sprejeti v muzeju Gazi Husrev-begove biblioteke, kolegica Madžida Smajkić pa nam je predstavila delo konservatorjev-restavratorjev za papir in njihove sodobno opremljene delavnice. V sklopu Muzeja grada Sarajeva so nas kolegi popeljali po treh od njihovih petih stalnih razstav: Bursa Bezistanu, Despići kući in Muzeju Sarajevo 1878-1918. Sprejel nas je tudi direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine g. Strajo Krsmanović, kjer smo si ogledali njihovo zbirko likovnih del. Seveda ni manjkal niti obisk Baščaršije, kjer smo si med drugim ogledali tudi ročno izdelovanje bakrenih posod. Zadnji dan strokovnega druženja smo izkoristili za ogled Travnika z rojstno hišo Nobelovega nagrajenca Ive Andrića, Zavičajnega (domovinski) muzeja Travnik in trdnjave.

Irena Porekar Kacafura

avtorici fotografij: Irena Porekar Kacafura in Ajda Purger